Lygnerns årskrönika 2017

Vilket år det har varit för oss på Lygnern! Innan vi kastar oss in i 2018 skulle vi gärna vilja avrunda 2017. Det här är en ”kort” sammanfattning om det vi vill lyfta fram under året som varit.

Året började med en stark teamkänsla när vi öppnade dörrarna i januari efter en intensiv renovering med ett nytt fräscht koncept för vår restaurang Båthuset. Det var en häftig känsla att presentera något som vi tillsammans skapat och kunde stå för. En ny meny presenterades, en ny vin- och dryckeslista, ny inredning och en restaurang som representerade de lokala guldkornen från Sätila med omnejd.

Under året har vi kommunicerat Lygnern AB som namn i våra medier för att hålla i hop helheten med Restaurang Båthuset, Pensionat Kajutan, Båthusets Pizzeria, Lygnerns Konferens och Spa. Vi vill visa att vi har en helhet som är unik och som många kanske missar. Den största förändringen står restaurangen för under året 2017 men det beror mest på att det är där vi också har satsat mest krut.

Det vi framförallt vill lyfta fram är de lokala samarbetena. De är häftigt att verka i en liten by, många vill hjälpa till och bidra. Vi har verkligen tagit ett jättekliv vad det gäller att höja kvalitén och det gäller egentligen i allt från råvaror och delikatesser till underhållning i musikalisk väg. Flera av de lokala gårdarna är representerade under årets olika menyer på ett eller annat sätt. Nästa år hoppas vi på fler utökade samarbeten och välkomnar dem med öppna armar!

Våren tog fart och vi lanserade våra Paketerbjudanden som vi satt ihop speciellt för dig som gäst, privat eller som företag. De symboliserar en helhet om vad vi har att erbjuda. Vi påbörjade en ny vända med Fredagsquiz med ny Quizledare David, introducerade Vinkvällarna med vår kunniga sommelier Stig, hade Pubafton med Sätila församling, Paleoevent med Under Vårt Tak, 60+ kväll med levande musik, en ny catering meny introducerades lagom till vårens och sommarens festligheter. Vi har också sporadiskt utökat vår pizzameny med en ny pizza i månaden.

Under hela sommaren har pensionatet var mer eller mindre fullbelagt och därför valde vi sen på höstkanten att utöka rummen från 11 till 12 rum. I juni öppnade vi en cykeluthyrning med skänkta cyklar från bybor tillsammans med cykeltekninkern Allan som servar dem finfint. Alla våra gäster som bor hos oss har haft tillgång att låna dem plus en cykelhjälm och karta såklart. Spabokningarna har tickat på, men vi behöver få ut mer information till både gäster och bybor om att vi även erbjuder det. I juni månad blev det äntligen klart att vi hamnade med i Marks kommuns RAM-avtal över konferensanläggningar, nu kan vi även erbjuda anställda i Marks kommun en trevlig konferensmiljö.

Sommaren blev till höst som varit intensiv för oss. Ett fullspäckat program med festligheter som kräftskivor, födelsedagsfester, filminspelning, bröllopsfest, tjejkväll, företagsfrukost, ny omgång med Stigs populära vinkvällar, ölprovning med Sätila Ölprovare, Thanksgiving med Sätila församling och de berömda julbordet som i stort sett dubblades från föregående år. Evenemangen har mer eller mindre varit fullbokade och vi har som avsikt att fortsätta med samma engagemang även nästa år. Kanske även med en nyhet eller två.

Tyvärr drabbades vi av en stor förlust i november, vår ena ägare Göran Åkesson lämnade oss efter en lång sjukdomstid i cancer. Göran har varit med ända sedan starten med Lygnern AB  2012 och det är mycket tack vare honom vårt företag finns i dag. Hans engagemang har betytt mycket för hela Sätila och för oss i personalen. Vi känner oss stolta över att ha fått verka och arbeta tillsammans med honom.

Mitt i en tung och känslomässig period vi blev utsedda till ”Årets restaurang i Mark” av företagarna i Mark i november månad. Ett kvitto på att vår satsning har varit helt rätt och att hårt slit och arbete lönar sig. Nu tar vi nya tag mot nya mål och avrundar året på samma sätt som vi påbörjade, med renovering. Denna gång är det golvet i köket som får sig en omgång och även våra pensionatsrum, varje rum med sin historia. Som föregående år är det vi i personalen som gör det tillsammans med viss hjälp av yrkesmän. Om det är något vi har lärt oss under året så är det att vara starka tillsammans. Vi ställer upp för varandra i vått och torrt, det är bra teamkänsla det.

Tack för ett härligt 2017 och välkomna tillbaka nästa år!

Varma hälsningar
Sarah, stolt ansvarig för Lygnern AB