Cykelpaket

Ta en avstickare från havsnära Kattegattleden och cykla till inlandet i sydvästra Sjuhäradstrakten. Njut av naturskön cykling runt vackra sjöar och trolsk skogsbygd. Under resan kombinerar vi två av de mest attraktiva cykelturerna och vandringslederna i trakten med en dos av kultur, historia samt två charmiga boenden och lokal mat.


Detta ingår:

 • 2 st lunchmatsäckar (en från restaurang Båthuset och en från Kvarnen i Hyssna)
 • 2 st tvårättersmiddagar (en på restaurang Båthuset och en på Kvarnen i Hyssna)
 • 2st hotellövernattningar med frukost (en på pensionat Kajutan och en på Kvarnen i Hyssna)
 • Fri tillgång till Hälsohuset för träning

Pris: 2795: -/ person

 

För extra guldkant:

 • Spastund som extra tillval kan beställas på båda hotellen fr 295:-/person
 • Bubbel på rummet 315:-/ flaska
 • Fruktfat för 2 personer 98:-

 

Bokning av paket sker senast 1 vecka innan ankomst. Bokning sker via mail bokning@lygnern.se eller telefon 0301-423 70

 

Boende
Första natten spenderas i Sätila på pensionat Kajutan. Välj gärna till en skön spastund före kvällens middag med lokala råvaror. Frukostkorg väntar morgonen därpå och lunchmatsäcken är medskickad till etapp två.

Incheckning andra natten på Kvarnen i Hyssna. En anrik kvarn, smedja och ramsåg intill ett vattenfall. Även här kan man välja till en skön spastund före kvällens middag med lokala råvaror innan man får en god natts sömn. Frukosten väntar morgonen därpå och lunchmatsäcken medskickad till etapp tre, Sätila – Hyssna 7,5 km. Cyklar du på den södra sidan av Lygnern, Sätila – Tostared – Fjäråsbräcka 26,2 km tillbaka och kopplar på Kattegattleden igen 2,6 km.

 

Naturparadis
Hela området är ett paradis för de som vill njuta av en cykelsemester i lugn takt, då det bland naturreservaten finns ett flertal turer och cykelleder, och ett välskött nätverk av natursköna vandringsleder att utforska. För det mesta cyklar du på asfalt, men även grusvägar och mindre vägar med viss trafik. Det är en hel del kuperat som kräver en god grundkondition, men är inte särskilt utmanande då längderna varierar från ungefär 30 till 50 km per dag.

 

Några smakprov
Avstickaren börjar och slutar vid Fjärås bräcka, nära Kungsbacka, och Tjolöholms slott och endast 2,6 kilometer från Kattegattleden. Cykla längs med Lygnern och stanna för en lunch eller fika på Naturrum på Fjäråsbräcka eller vid Ramhultafallets naturreservat, vägen bjuder även på bokskogar. Anländ sedan till Sätila och Sätila sand, en sträcka på 18,7 km. Här finns badplats och Europas längsta ekbrygga och Pensionat Kajutan. Där kan du välja till en skön spastund före kvällens lokalproducerade middag innan du får en god natts sömn. Frukosten väntar morgonen därpå och lunchmatsäcken medskickas till etapp två, Sätila -Torp- Hyssna: 10,1 km, där Hyssnas kulturpärlor är målet. Denna dag kan du välja om du vill vandra eller cykla.

Längs vandringsleden Hyssnaleden finns två naturreservat och vackra utsiktsplatser, en 1100-tals stenkyrka, där ”Unga Astrid”-filmen spelades in, och två anrika vattenkvarnar. Vi har även Hyssnaturen, en 38 km lång cykeltur om man vill trampa vidare i den vackra skogsbygden.

 

Resfakta
Cyklingen på Sjuhäradsavtstickaren är totalt 67,7 km

Ni hittar en digital karta över turen här.

Etapp 1 – Kattegattleden- Fjäråsbräcka- Lygnerns norra sida till Sätila:

 • Längd; 21,3 km
 • Underlag: asfalt
 • Höjdpunkter; Fika/lunch på Naturrum på bräckan, Li gravfält vid Fjärås Bräcka är Hallands största från järnåldern.
 • Du passerar bokskogar
 • Ramhultafallets naturreservat
 • Sätila sand & Europas längsta ekbrygga
 • Incheckning i Sätila- Pensionat Kajutan

 

Etapp 2 – Mellan Sätila – Torp – Hyssna

 • Längd; 10,1 km
 • Underlag: asfalt mest grus
 • Höjdpunkter; vackra kuperade jordbruksmarker, ängar och grusvägar, som ett Astrid Lindgrenland
 • Incheckning på Kvarnen i Hyssna – Mjölnarfamiljens hotell – Svanmärkt hotell

Hyssna med valbara aktiviteter;
Hyssna vandringsled är 4 mil lång men ni får karta och sköna tips med olika loopar; bokskogsrundan 7,1 km, Hålsjörundan 12 km, Furusjörundan 20 km.
Hyssnaturen är 38 km en kuperad cykeltur i ett varierande landskap, omväxlande grusväg och asfalt.

 

Etapp 3 – Hyssna- Fotskäl- Lygnerns södra sida- Fjäråsbräcka- Kattegattleden

 • Längd 36,3 km
 • Terrängen är mest asfalt
 • Höjdpunkter; Flohults strand, starkt kuperat till Tostareds dalgång, vackraste vägen i Mark med spektakulär utsikt ner över sjön Lygnern
 • Öxared naturreservat
 • Gäddeviks naturreservat, bokskogar

 

Resa kollektivt
Till Kungsbacka åker man enkelt med kollektivtrafik med Öresundståget där du också kan ta med cykeln. Om du kommer cyklandes på Kattegattleden så är det en avstickare på cirka 2,5 kilometer. Om du kommer med bil finns det parkering på Pensionat Kajutan.

 

Läs mer om:

 

Bokning@lygnern.se | 0301 – 423 70