Nyhet: Cykelpaket i samarbete med Kvarnen i Hyssna

Äntligen kan vi presentera vårt nya paketerbjudande: Cykelpaketet!

Tillsammans med vår samarbetspartner Kvarnen i Hyssna har vi förmånen att kunna erbjuda ett gemensamt cykelpaket. Vi kallar det för ”Sjuhärdsavstickaren från Kattegattsleden” där du varvar sjöar med naturreservat med trolsk skogsbygd.

Tanken med paketet är att du ska kunna lägga upp det lite som det passar dig. Vill du hellre kombinera cyklingen med vandring så går det också bra. Kontakta oss eller Kvarnen när du bokar så ordnar vi det!

Information om paketet

Weekendcykling längs Lygnern
Ta en avstickare från havsnära Kattegattleden, cykla till inlandet i sydvästra Sjuhäradstrakten och njut av naturskön cykling runt vackra sjöar. Under weekendresan kombinerar vi två av de mest attraktiva cykelturerna och vandringslederna i trakten med en dos av kultur och historia samt två charmiga boenden och god lokal mat.

Naturparadis
Hela området är ett paradis för de som vill njuta av en cykelsemester i lugn takt, då det bland naturreservaten finns ett flertal turer och cykelleder, och ett välskött nätverk av natursköna vandringsleder att utforska. För det mesta cyklar du på asfalt, men det förekommer även grusvägar och mindre vägar med viss trafik. Det är en hel del kuperat som kräver en god grundkondition, men är inte särskilt utmanande då längderna varierar från ungefär 30 till 50 km per dag.

Några smakprov
Avstickaren börjar och slutar vid Fjärås bräcka, nära Kungsbacka, och Tjolöholms slott och endast 2,6 kilometer från Kattegattleden. Cykla längs med Lygnern och stanna för en lunch/fika på Naturrum på Fjäråsbräcka eller vid Ramhultafallets naturreservat, vägen bjuder även på bokskogar. Anländ sedan till Sätila och Sätila sand, en sträcka på 18,7 km. Här finns badplats och Europas längsta ekbrygga och Pensionat Kajutan. Där kan du välja till en skön spastund före kvällens lokalproducerade middag innan du får en god natts sömn. Frukosten väntar morgonen därpå och lunchmatsäcken medskickas till etapp två, Sätila -Torp- Hyssna: 10,1 km, där Hyssnas kulturpärlor är målet. Denna dag kan du välja om du vill vandra eller cykla.

Längs vandringsleden Hyssnaleden finns två naturreservat och vackra utsiktsplatser, en 1100-tals stenkyrka, där ”Unga Astrid”-filmen spelades in, och två anrika vattenkvarnar. Vi har även Hyssnaturen, en 38 km lång cykeltur om man vill trampa vidare i den vackra skogsbygden

Boende
Första natten spenderas i Sätila på Pensionat Kajutan mitt i hjärtat av byn. Välj till en skön spastund före kvällens middag med lokala råvaror på Lygnerns Restaurang Båthuset. Frukosten väntar morgonen därpå och lunchmatsäcken är medskickad till etapp två.

Incheckning andra natten på Kvarnen i Hyssna, Mjölnarfamiljens hotell. En anrik kvarn, smedja och ramsåg intill ett vattenfall. Även här kan man välja till en skön spastund före kvällens middag med lokala råvaror innan man får en god natts sömn. Frukosten väntar morgonen därpå och lunchmatsäcken medskickad till etapp tre, Hyssna – Sätila: 7,5 km, då man cyklar på den södra sidan av Lygnern, Sätila – Tostared – Fjäråsbräcka: 26,2 km tillbaka och kopplar på Kattegattleden igen 2,6 km.

Resfakta
Cyklingen på Sjuhäradsavtstickaren är totalt 67,7 km

Ni hittar en digital karta över turen här.

 

Etapp 1Kattegattleden- Fjäråsbräcka- Lygnerns norra sida till Sätila:

 • Längd; 21,3 km
 • Underlag: asfalt
 • Höjdpunkter; Fika/lunch på Naturrum på bräckan, Li gravfält vid Fjärås Bräcka är Hallands största från järnåldern.
 • Du passerar bokskogar
 • Ramhultafallets naturreservat
 • Sätila sand & Europas längsta ekbrygga
 • Incheckning i Sätila- Kajutans pensionat

Etapp 2 Mellan Sätila – Torp- Hyssna

 • Längd; 10,1 km
 • Underlag: asfalt mest grus
 • Höjdpunkter; vackra kuperade jordbruksmarker, ängar och grusvägar, som ett Astrid Lindgrenland
 • Incheckning på Kvarnen i Hyssna – Mjölnarfamiljens hotell – Svanmärkt hotell

Hyssna med valbara aktiviteter;
Hyssna vandringsled är 4 mil lång men ni får karta och sköna tips med olika loopar; bokskogsrundan 7,1 km, Hålsjörundan 12 km, Furusjörundan 20 km.
Hyssnaturen är 38 km en kuperad cykeltur i ett varierande landskap, omväxlande grusväg och asfalt.

Etapp 3 Hyssna- Fotskäl- Lygnerns södra sida- Fjäråsbräcka- Kattegattleden

 • Längd 36,3 km
 • Terrängen är mest asfalt
 • Höjdpunkter; Flohults strand, starkt kuperat till Tostareds dalgång, vackraste vägen i Mark med spektakulär utsikt ner över sjön Lygnern
 • Öxared naturreservat
 • Gäddeviks naturreservat, bokskogar

Priser; 3 dagar/2 nätter Paketpris: 2595: – /person
Då ingår 2 x lunchmatsäckar, 2 x tvårättersmiddagar, 2 x hotellövernattningar med frukost
Spastund som extra tillval kan beställas på båda hotellen för 295:-/person

Bokningsbart: fredagar – lördagar 10 maj 2019 – t.om. 27 september.
Inte bokningsbart under midsommarveckan.

Lygnern: bokning@lygnern.se eller 0301-42370
Kvarnen: boka@kvarnenihyssna.se eller 0320-380 23

Resa kollektivt
Till Kungsbacka åker man enkelt med kollektivtrafik med Öresundståget där du också kan ta med cykeln. Om du kommer cyklandes på Kattegattleden så är det en avstickare på cirka 2,5 kilometer. Om du kommer med bil finns det parkering på Pensionat Kajutan.